Абстиненция

Абстиненция: признаци, симптоми, причини, лечение

Абстинентният синдром е характерен за всяка химическа зависимост. Възниква при постоянния прием на психоактивни вещества и означава, че човекът е развил стабилна физическа зависимост към тях, както и че е необходимо спешно лечение.

Абстинентен синдром

Абстинентният синдром може да бъде проявен под различна тежест. Симптомите му се различават според типа на зависимостта. Развива се при отказването от наркотици, алкохол, никотин. Това предизвиква болезнени и неприятни проявления на физически и психологически дискомфорт.

Психоактивното вещество става част от биохимическите процеси, по тази причина когато спре приемът му в организма, състоянието на човека се влошава. Това показва, че тялото се нуждае от нова доза, за да може да продължи да извършва процесите към които е свикнало по време на химическата зависимост. Това е силен признак за стабилна физическа зависимост към психоактивното вещество.

Алкохолна абстиненция

Алкохолната абстиненция се наблюдава при хора с втори стадий на зависимост към спиртни напитки. Именно в този стадий човек започва да пие редовно. Какъв е механизмът на това състоянието?

Когато алкохолът започва да участва активно в метаболизма, човек може да изпита абстиненция дори от малки количества алкохол. Признаците за абстиненция са болезнени и неприятни симптоми. За да се притъпят тези усещания, човек продължава да пие – точно това води до редовния прием на алкохол.

Признаци на алкохолната абстиненция

 • - Нарушена терморегулация
 • - Високо кръвно, тахикардия
 • - Главоболия
 • - Отсъствие на апетит
 • - Проблеми в стомашно-чревния тракт
 • - Депресивно състояние, агресия
 • - Нарушен сън
 • - Тремори (треперене)
 • - Силно желание за прием на спиртни напитки

Каква е разликата между абстиненция и махмурлук?

На първо място, абстиненцията не се проявява само при алкохолната зависимост. Тя се наблюдава и при спиране приема на наркотици, както и при отказ от тютюнопушене. Махмурлукът от друга страна възниква само в следствие на алкохолизма.

Алкохолната абстиненция е най-тежкият случай на махмурлук и е най-ясният признак за развиване на алкохолна зависимост. Това показва, че когато се спре приемът на алкохол, състоянието на зависимият рязко се влошава. Приемът на следващата доза успокоява болезнените усещания.

Фалшив алкохолизъм

Съществува състояние на фалшив алкохолизъм. Това е когато при хората, употребяващи алкохол в продължение на няколко дни, все още не се е проявила стабилна алкохолна зависимост. Обикновено се наблюдава по време на отбелязването на големи общонационални или семейни празници. Въпреки че, това поведение може да наподобява алкохолна зависимост, се отличава от действителния алкохолизъм. В този случай човек е в контрол на ситуацията – празниците отминават и той се връща към обикновеното си ежедневие. Тази възможност съществува, защото у човека не се е развил абстинентният синдром.

Когато се наблюдава фалшив алкохолизъм, повторният прием на алкохол не облекчава организма, а го товари още повече. Появяват се симптоми на гадене и човек не иска дори “да помирише” повече алкохол. По този начин организмът се предпазва от интоксикации и натравяне с алкохол. При алкохоликът този защитен механизъм е повреден, за това организмът му реагира по различен начин на честите интоксикации.

Признаци и лечение на абстинентния синдром

При наличието на силна физическа зависимост от алкохол, организмът се чувства по-добре при алкохолните интоксикации, когато получава обикновената си доза етилов спирт. Точно тя премахва у болния на време мъчителните симптоми на абстинения синдром. Когато организмът започне да реагира на желанието за втора доза алкохол може да се постави диагноза алкохолизъм.

Не на празно казват, че на алкохолиците им стига “само да помиришат етикета”, за да се напият. Има се на предвид, че дори най-малката доза алкохол, попаднала в организма на зависимият може да предизвика абстиненция. Ако в този момент не се започне лечение, то пиянството е неизбежно. През около 5-6 часа при алкохолика възникват признаци на абстинентния синдром. Мъчителните симптоми са причинени от непреодолимата тяга към алкохола. Ако на време се вземе следващата доза, симптомите ще отслабнат, за да може отново да се възвърнат след известно време. Това е порочният кръг на алкохолизма.

Подобни на тези симптоми са признаците за втори стадий на алкохолната зависимост. Времето за развитие на болестта е индивидуално, зависи от психологическите особености на човека, състоянието на здравето му и начина му на живот. Обикновено вторият стадий настъпва след няколко години постоянно употребяване на алкохол, но при по-благоприятни обстоятелства за развитие на болестта, тя може да настъпи и след година.

Лечението на алкохолния абстинентен синдром изисква лекарска намеса. С помощ на специално подбрани лекарства лекарят премахва мъчителните признаци на абстинентното състояние. Както вече казахме, това състояние се развива до 5-6 часа след спирането на приема на алкохол. Ако човек не започне да пие отново или не започне да се лекува от абстиненцията, симптомите се засилват. В най-лошия случай може да завърши с делириум.

Спиране на пиянството

За да помогне на зависимият да спре пиенето, лекарят провежда детоксикация на организма. Паралелно с това се избират обезболяващи, седативни медикаменти, които облекчават алкохолният абстинентен синдром. Пълната детоксикация отстранява физическата зависимост, тоест организмът отново може да работи без участието на етиловия спирт. Важно е да се знае, че детоксикацията не е лечение, тя е подготовка за курса на рехабилитация, както и може да се започне процес на прекъсване на заболяването.

Кризи

Абстинентният синдром присъства и при наркотическата зависимост, в този случай названието му е “криза”. Възникването и е същото, както и при алкохолизма. Наркотичните вещества се включват в процесите на метаболизма и ако се спре приемът им, възникват симптоми на абстиненция.

Всяко психоактивно вещество предизвиква специфичен абстинентен синдром. Той се различава по времето на настъпването му, продължителността, признаците, интензивността. Има наркотици, които предизвикват кризи още след първото приемане на веществото. Например, съвремените синтетични наркотици предизвикват физическа зависимост много бързо, а примерно за да се развие физическа зависимост към марихуаната могат да минат години. Кризи в една и друга форма, могат да бъдат предизвикани от всички психоактивни вещества: опиати, халюченогени, сънотворни, стимулатори и други. Най-силните и дълги кризи предизвикват опиатите.

Но не бива да се успокоявате ако нямате все още сформирана физическа зависимост, това не означава, че употребата на алкохол и наркотици при вас няма да навреди.

Влияние на наркотиците на организма

Всички наркотици са токсични отрови. Когато човек употребява, интоксикациите надсилват естествените възможности на организма да се прочиства. Черният дроб и бъбреците не могат да обработят всичките токсини и по този начин те остават в организма. Тяхното количество се увеличава с всяко приемане. Това оказва влияние на всички органи и системи в човешкото тяло.

Именно в това се състои особеността в наркоманията. Тя не действа на един орган, а на целия организъм и води до патология на всичси вътрешни органи. За това е толкова необходимо лечението от химическата зависимост в ранен стадий, за да може болният да не остане инвалид за цял живот.

Лечение на химическата зависимост

Лечението на химическа зависимост винаги започва с детоксикация и отстраняване на абстинентния синдром.

 • - При алкохолната зависимост се поставят системи, които прочистват организма, намаляват мъчителните синдроми на спирането, провежда се поддържащо лекуване. Когато пиянството е приключило, организмът е пречистен, а физическата зависимост е отстранена, пациентът може да започне психологическа рехабилитация и напълно да се излекува.
 • - При наркоманията процесът на лечение протича по същият начин. За да се прекратят кризите от опиатите от натурален и синтетичен произход се провежда специална процедура за детоксикация, която се нарича УБОД. Ултрабързата опиоидна детоксикация прочиства опиоидните рецептори в мозъка. Процесът се провежда под упойка и пациентът не усеща нищо.
 • - Лекарствените методики, помогащи за отстранението от никотинова абстиненция и на време да се прекрати зависимостта, в днешно време съществуват за всякакви вкусове. Те са под формата на таблетки, спрейчета, течности за жабурене, антиникотинови лепенки. Те позволяват да се отстрани абстинентният синдром и спокойно да се проведе курс за лекуване на психологическата зависимост. Добре подбраните лекарства и психотерапия спомагат за успешно избавление от тютюнопушенето.

Установяването на абстинентния синдром и физическата тяга е задължителна част от лечението на всяка химическа зависимост. Точно този етап помага на пациента успешно да премине рехабилитацията. Само по себе си, отстраняването на абстиненцията не означава, че зависимостта е излекувана. Резултатите от детоксикацията трябва да се подсилят с времен или дългосрочен курс за избавяне от зависимостта.

В нашият център може да се проведе курс по лекуване от химическа зависимост. Специалистите ни грамотно ще подберат за вас детокс програма и ще помогнат безболезно избавление от абстиненцията. Ние предлагаме широки възможности за рехабилитация след първия етап на лечение – възстановление след болестта в руските и чуждостранните центрове за рехабилитация. Всички подробни въпроси за курса на лечение може да зададете към консултанта на нашия център, като позвъните на горещата линия по всяко време. Телефонният номер ще намерите на страницата на сайта, където има и опция за обратно позвъняване – запълнете бланката и ние ще се свържем с вас.