Новина - ч-4 Как да говорим със зависимият човек.

ч-4 Как да говорим със зависимият човек.

Въздържайте се от заплахи, осъждане и четене на лекции.
Наркоманът се влияе от думи много малко. По-скоро „действията говорят по-силно от думите”. Заплахите няма да доведат до възстановяване – напротив, само ще навредят. Но това не означава, че другите в семейството не бива да говорят на наркомана за последствията от действията му. Те са длъжни непрестанно да се опитват да му отворят очите за реалността на това заболяване. Но ако го заплашват или се опитват да му внушат чувство на вина или срам, едва ли ще постигнат успех. Най-вероятно младежът ще продължи да употребява наркотици, именно за да избяга от действителността.
Нито лекциите за вредите и последствията от наркоманията, нито опитът да се въздейства върху съвестта му ще мотивират младежа достатъчно, за да скъса с наркоманията. Ако това даваше резултат, нямаше да съществува тази ужасяваща статистика за броя на наркоманите.
Не изпадайте в паника, когато заподозрете, че детето ви е станало наркоман.
Сега е моментът да се вземат мерки, а не да изпадате в паника. Затова е важно да говорите с него за всички забелязани от вас промени в неговите навици или хранене. Въпреки че младежът може да заеме позиция на „глуха защита”, родителите са длъжни да се намесят, преди случайното пробване на наркотици да се превърне в зависимост. Даже когато младите хора обвиняват възрастните, че навлизат в личното им пространство, това не бива да спира родителите да опитват да им окажат помощ.

Пазете се от чувства на съжаление или гняв.
Но гневът към детето ни не може да продължава вечно. Обикновено той се заменя от чувство на съжаление. Наркоманът добре знае това. Първоначално родителите са обзети от гняв, сърдят се, заплашват детето с ужасни последствия, а след това отстъпват от решението си. Гневът се заменя с жал.
Това е установеният общ опит на всички семейства, страдащи от наличието на наркоман в семейството. Затова, като избегнете гнева, ще избегнете и съжалението. Наркоманията е зараза, чиито корени трябва да се изтръгнат не с гняв или съжаление, а преди всичко чрез медицинска интервенция.

Не позволявайте на наркомана да ви налага своите условия.
Наркоманията е коварен и скрит враг. Тя прониква в семейството и дома, в начина на живот и отношенията по такъв начин, че може да остане дълго време незабелязана. Когато болестта прогресира, семейството може да реагира неправилно на нейното наличие. Например, да не канят гости от страх, че наркоманът може да ги смути.
Семейството се затваря и позволява на наркомана да наложи своите условия, като така се лишава от сили да се бори с наркозависимостта на детето си. Запомнете: 1) заедно е по-лесно да се надделее над врага, а членовете на семейството имат нужда от подкрепата, която може да им предоставят техните приятели; 2) вие не можете да контролирате наркомана цял живот, но можете да управлявате собственото си поведение.
Заключение
Когато разглеждате различните варианти и съвети как да излекувате наркомана, се пригответе за дълга и тежка борба. Само с търпение и настойчивост ще можете да постигнете резултат. Пристрастеният ще се съпротивлява яростно на усилията на семейството да го излекува от зависимостта му. Ще се задействат различни манипулативни опити семейството да бъде принудено да живее както преди, без предприемане на активни действия за лечението на наркомана.
Винаги ще се намерят „помощници в неволята”, които ще се обединят с наркомана, или ще обвиняват семейството в недостатъчна любов към наркозависимия човек. Семейството е толкова жестоко с наркомана, защото не се интересува от мъките му. Съпротивата срещу желанието на роднините да помогнат на наркозависимото дете е огромно препятствие, но то трябва да бъде преодоляно, за да се помогне на зависимия.

Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7.