Новина - ч-2. Въздържайте се от оказване на финансова помощ на наркозависимият

ч-2. Въздържайте се от оказване на финансова помощ на наркозависимият

На наркомана винаги са нужни пари, затова той търси финансова помощ, която може да получи по различни начини. Например, ще предложи услугите си: да отиде за покупки, да плати комуналните разходи или да измисли друга причина да получи пари на ръка, които после ще отиде и ще даде за наркотици.
Понякога възникват и такива абсурди — милозлива майка дава на сина-наркоман пари за доза, защото ѝ е жал да гледа как детето ѝ се мъчи от абстиненция. Майката не може да го гледа как страда, затова му дава пари за нова доза. Такава „мечешка” услуга само влошава последствията от наркотичната зависимост, водеща до смърт.
Много наркозависими хора се съгласяват на лечение, само защото не могат да намерят пари за поредната доза. Следователно са изпитали симптомите на абстиненциията, след което са потърсили помощ.
Не бавете лечението.
След като разберете със сигурност, че синът или дъщеря ви употребяват наркотици, трябва да започнете лечение, колкото се може по-скоро. Колкото по-рано получи детето помощ, толкова по-голяма е вероятността за неговото възстановяване. С ранно лечение, подрастващият е по-вероятно да избегне участта на наркомана.
След като откриете признаци на наркозависимост у детето си, не забравяйте, че съществува достъпна помощ. Центровете за рехабилитация предлагат специализирани лечебни програми и методи на борба с и лечение на наркотичната зависимост.

Поговорете с наркомана.
Борбата с наркозависимостта на вашите близки означава да им предоставите професионална медицинска помощ. Обяснете, че считате наркоманията за заболяване, последствията от което се отразяват на неговото здраве и живот. Използвайте за това подходящ момент, например, когато сте сами с него, нищо не ви разсейва и няма да прекъсне вашия разговор. Опитайте се да говорите спокойно, без да го обвинявате и без да повишавате тон.
Обикновено, когато наркоманът е адекватен, той ще реагира по-добре на вашата загриженост и състрадание, отколкото на викове и гняв. Поговорете за конкретните последствия от наркозависимостта за него и за най-близките му хора. Ако детето е възприемчиво спрямо вашите думи или въпроси, попитайте го за готовността му да се потърси професионална помощ. Предложете му да премине през такова лечение анонимно.
Внимание!
Важно е да не забравяте, че наркозависимият може: 1) да заеме строго отбранителна позиция и да не поиска да говори на тази тема. Тогава оставете разговора за следващия път, за да не провокирате отрицателна реакция. Вместо това поговорете с близките и роднините да предприемат принудителна медицинска интервенция. 2) Наркозависимостта не се лекува в домашни условия.

Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7.