Новина - Спортът като средство за рехабилитация на бивши наркозависими

Спортът като средство за рехабилитация на бивши наркозависими

Спортът като средство за рехабилитация на бивши наркозависими – добра практика в Русия.
Не отдавна в щаб квартирата на ООН в Ню Йорк, беше изнесен доклад, разглеждащ резултатите от програмата Drug Free, провеждана в Русия. На сесията на генералната асамблея, той беше представен лично от Никита Лушников, председател на Националния антинаркотичен съюз.
По думите му програмата предполага доброволен отказ от наркотици, без прилагане на заместителни терапии или каквито и да е медикаментозни такива. Едно от главите направления по които работи програмата е организирането на ежегодни, международни спортно- терапевтични лагери. По данни на Н. Лушников, за седем дни са участвали повече от хиляда наркозависими, които преминават или вече са преминали рехабилитационен курс, в частни рехабилитационни центрове на територията на Русия, Беларус, Германия, България, Израел, Тайланд и други. Това е причината антинаркотичният съюз да реши да се обърне към спорта, като едно от средствата за предотвратяване на срив при бившите наркомани. Например в Русия трикратният шампион по кикбокс Александър Липовой, участва в програмата за спортна ресоциализация, като той и неговите колеги провеждат безплатни тренировки през почивните дни. По неговите думи, тази уникална методика е създадена в резултат на сътрудничеството между специалистите от факултетът по психология „МГУ“ и рехабилитационни центрове в Русия.
Представете си, ако нашите спортисти изявят желание да участват в подобни мероприятия, колко високи резултати ще постигнем в рехабилитирането на наркозависими. Такива спортни легенди, като братя Пулеви или Димитър Бербатов биха мотивирали много младежи да поемат по пътя на здравословният живот, живот без наркотици.