Новина - Продължавам публикацията по темата за лъжите на наркозависимите

Продължавам публикацията по темата за лъжите на наркозависимите "как и защо"

ТЯГАТА (неустоимото желание за използване) - "Откъде да знам, че наркоманът лъже? Той мърда устните си." - една от най-често срещаните фрази за пристрастяването, в популярната култура, задържана с филма за американския модел Джия Каранджи. Във всеки материал за наркомания - независимо дали е брошура на клиника за лечение на наркотици или напомняне на уебсайта на МВР - в списъка на първите му знаци е лъжата. Тези две явления вървят ръка за ръка, а лъжите на зависимия човек могат да бъдат абсолютно фантастични, сложни и неморални.
Отговорът на въпроса защо наркоманите лъжат, от една страна, е очевиден и привидно недвусмислен. „В психологическата теория лъжата е преди всичко защитен механизъм“, обяснява психологът, който работи с пристрастяването. - Хората лъжат, защото не могат да кажат истината. И колкото по-остра е ситуацията, в която се намират, толкова по-майсторски го правят. В случай на системни наркомани, тази способност се усъвършенства през годините: човек не може да живее по друг начин и трябва постоянно да използва лъжите като инструмент за постигане на целта. И той има една цел - да получи доза.
Купуването на тежки наркотици е незаконно и използването е невероятно стигматизирано нещо, така че лъжата също е адаптация. Близките хора - роднини, съпрузи, приятели - често се превръщат в основен източник на ресурси за наркозависимите и за да ги получат, трябва да лъжат. И когато се разкрие измамата, трябва отново да се защитят, да се приспособят - и така до безкрайност.
Ако целта в употребата е една - да се докопа до наркотика, тогава пътят към целта е едно голямо препятствие. Трябва да се намери дилър, трябва да се намери къде е безопасно да се приема, и най-важното - парите. Затова, както казва един от героините на материала, "човек трябва да маневрира".- Това винаги са били някои сложни схеми. Ти много добре знаеш къде може да буташ и къде да бодеш. Оттегляш се от нестабилни теми, гледаш конфиденциално в очите и даваш малко полуистина. Чувстваш, че в този момент ще ти повярват и ще скриеш с истината една по-глобална истина. Например, за това, че си извадила от бащиния сейф, отваряйки го с отвертка, хиляда долара, докато татко е спял.
В същото време не изпитвах никакъв срам, никаква вина, а само нефрит и адреналин. Имах други цели, други задачи: знаех, че мога да се възползвам от тези пари за седмица или дори две.(Ана)
Момиче, което употребява хероин от десет години и почти не се крие
„В психологията това състояние се описва с понятието„ тяга ”, казва Динара. - В наркомана е заложена частта, която иска да се отърве от пристрастяването, да се промени. А има и друга, която не иска всичко това, иска само едно - наркотици. Когато човек чувства тази тяга, само неговата зависима част, зависима субперсоналност, остава в съзнанието. В този момент всички желания, смисъл, връзки, морал изчезват. Човек се нуждае от маниакална доза и трябва да я получи по някакъв начин - затова лъжите на наркозависимите често се наричат виртуозни и сложни. Пристрастените хора са много психологически и имат невероятно фино чувство какво трябва да кажат в един или друг момент, къде да упражняват натиск, къде да се оттеглят, какво да обещаят. "
Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7