Новина - Последствия от алкохолизма

Последствия от алкохолизма

Алкохолът оказва силно токсично действие на организма. Нарушава обмяната на веществата, повишава риска към инфекции, поражава практически всички органи, особено черният дроб, мозъка, сърцето, бабреците, жлезите, преждевременно състарява човека. На мо-млад и нестабилен организъм, той действа по-силно. При мъжете се засягат половите жлези, намалява се броя на сперматозоидите, има нарушения в сексуалния живот, развива се импотентност. Алкохолът е отрова за всяка клетка на живота, снижава активността, подвижността на сперматозоидите, прекъсва се наследствената им структура.
Отдавна се наблюдава, че употребата на вино от младите двойки може да доведе до раждането на непълноценни деца. Дълго време се е считало, че е виновна само майката, което е довело до забрана за пиенето на вино само за жената. В Древен Рим и Древна Индия е имало период, когато на момичетата и жените им е било забранено приемането на всякакъв вид алкохол. Бащите в семействата дълго време са били пренебрегвани, но сега е доказано, че последствията от пиенето на бащите са също толкова негативни за децата.
Алкохолът взаимодейства с почти всички лекарствени препарати и в повечето случаи това причинява огромна вреда на организма, достигаща дори до летален изход. Например едновременното приемане на аспирин и алкохол може да доведе до язва на стомаха и кръвоизливи. Приемът на ненаркотични аналгитици (аналгин, амидопирин, парацетамол, индометацин, ибупрофен) заедно с алкохол води до тахикардия, шум в ушите. Освен това алкохолът усилва алергичните реакции при прием на каквито и да е лекарствени препарати.
Класическо приявление на хроничното натравяне с алкохол е цироза на черния дроб, чието усложнение води до рак на черния дроб. Освен цироза, алкохолиците често могат да развият язва на стомаха, психоза, подобни на епилепсия епизоди и припадъци, постоянни разтройства в паметта, спад на интелекта, неврози. При дългата употреба на алкохол постепенно се разрушава психиката, деградира личността, изчезват всички желания, освен едно – веднага да се изпие още и още.
За алкохолизма е характерно също явлението алкохолен делириум. Това е остра психоза, възникваща след приключването на дълъг запой. Най-яркото и често проявление са халюцинациите. В това състояние човек става опасен и за себе си и за околните, а след това следва незабавна хоспитализация
Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7