Новина - Класификация на наркотичните вещества

Класификация на наркотичните вещества

Съвременните класификации на наркотичните вещества са противоречиви и несъвършени. Но по своето въздействие наркотиците може да се разделят на:

• Вещества със седативно въздействие. Предизвикват сънливост, спокойствие и безгрижност, намаляват тревожността и разсейват вниманието. Към тази група принадлежат опиоидите, производни на бензодиазепина (транквиланти), барбитурати, натриев оксибутират, средства за наркоза, летливи разтворители, антихистаминови средства.

• Вещества със стимулиращо въздействие. Предизвикват възбуда, възпрепятстват съня, повишават тревожността и активизират вниманието. Към тях принадлежат кокаина, производните на амфетамина и ефедрина, кофеина и др.

• Вещества с психодислептично въздействие. Дезорганизират психичната дейност, нарушават възприемането на действителността, провокират синдроми на психоза (халюцинации, заблуди, делириум, помрачено съзнание). Към тях се отнасят препаратите на конопа, марихуаната, ЛСД, халюциногенни гъби, мескалин, кетамин и фенциклидин, както и холинолитичните средства.

Трябва да се отбележи, че разделението на наркотичните вещества на трите гореописани групи е условно, тъй като в редица случаи наркотичният характер на тяхното действие зависи от дозата и периодичността на употребата им.