Новина - Алкохолизъм

Алкохолизъм

Хроничният алкохолизъм е текущо заболяване, което се проявява с увеличаване на тежестта на симптомите. Причината за алкохолизма, както всеки знае, е неумерено, системно пиене. Въпреки това, пиянството и алкохолизма изобщо не са синоними, въпреки че така изглежда. Пияницата е здрав, но систематично „свиреп” човек. Хроничният алкохолизъм е заболяване, характеризиращо се с комплекси от симптоми и етапи на развитие. Съществуват следните етапи на алкохолизъм по тяхната тежест.
Първоначалният етап на алкохолизъм се проявява, във вида на простото или домашното пиянство, от честата и прекомерна употреба на алкохолни напитки в големи дози. Толерансът (резистентността) към алкохола в този случай става много голям, понякога достигайки смъртоносна доза за здрави хора. Тази ситуация се утежнява от отсъствието на рефлекс, който се появява във всички останали в отговор на предозиране. Това често е въпрос на особена гордост за алкохолиците, които могат да пият големи количества алкохол и, както се казва, „не се напиват“. Важен симптом на първия етап на алкохолизма е умствената зависимост от алкохола. Това се проявява във факта, че при принудителен отказ или невъзможност да се пие алкохол, пациентът става раздразнителен, ядосан, а настроението и благосъстоянието му намаляват. Но истинският махмурлук все още не е такъв. Сами по себе си в този етап пациентите рядко се обръщат към нарколог, тъй като не се чувстват зле. Ако човек не спре да пие, след няколко години този етап преминава в средната фаза, която бележи височината на болестта.
Средният етап на алкохолизма. Той съхранява всички признаци на заболяването, съответстващи на началния етап, но така наречения синдром на абстиненция или махмурлук - състояние на разбитост, слабост, болка в цялото тяло, влошаване на съня и апетита, кошмарни сънища. В състояние на махмурлук могат да се появят фрагментарни слухови и зрителни халюцинации, съпроводени с идеи за преследване, както и епилептични припадъци. Всичко това може да се осъществи напълно самостоятелно, но също така може да се увеличи в тежест и сила, превръщайки се в сериозно усложнение на алкохолизма - делириум тременс. Пациентите, като правило, са склонни да се отрезвят, отчасти освобождавайки или облекчавайки всички симптоми на синдрома на махмурлука. Също така, има и първи сериозни промени в личността - загуба на паметта, проницателност, емоционални смущения. Фазата продължава няколко години и ако пациентът не престане да пие и не умира, тя се трансформира в последния етап на алкохолизма, който е апотеоза на всички алкохолни разстройства.
Заключителният етап на алкохолизма се характеризира, за разлика от предходните, е с намаляване на толерантността към алкохол поради масовата патология на черния дроб, панкреаса и други вътрешни органи. Пациентът вече не може да пие неограничено количество алкохол веднъж или за кратко заради бързо нарастващите и субективно много неприятни симптоми на отравяне. Въпреки това, дори консумирайки алкохол в малки дози, през деня той може да пие точно същото количество като пациента в началния и средния стадий. Особеност на третия етап на алкохолизъм не е дори това, но огромен брой различни соматични, неврологични и психични разстройства, включително такива сериозни като хепатит и цироза на черния дроб, възпаление и некроза на панкреаса, язва на стомаха, миокардна дистрофия, алкохолна енцефалопатия, деменция, полиневрит. Продължителността на живота на пациентите в третия етап на алкохолизма не надвишава 1-3 години.
Освен това, трябва да се спомене лечението на пациенти, при които, както при всяко заболяване, колкото по-скоро бъде започнато, толкова по-благоприятен ще бъде резултатът. Освен това лечението трябва да бъде доброволно. Тук има известни затруднения, тъй като пациентите с начален стадий на алкохолизъм самостоятелно се обръщат за анти-алкохолна помощ само в случай на административно или семейно напрежение. Обикновено те не се считат за доброволно болни. Същото е още по-изразено в средния етап на алкохолизма, където пациентите се считат за болни само по отношение на синдрома на махмурлука и „неспособността да се пие умерено”. Що се отнася до последния етап, анозогнозията (неразпознаването на болестта им) достига най-високите степени, въпреки че вътрешната патология, откровено свързана с злоупотребата с алкохол, отрича диагнозата си поради придобита деменция. По този начин почти всички пациенти са убедени, че след посещение на лекар в наркологичен диспансер и лечение, те ще могат да пият умерено и да бъдат убедени в обратното е много трудна и понякога невъзможна задача.
Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7