Новина - Алкохолизъм при подрастващите

Алкохолизъм при подрастващите

В живота на всяко дете настъпва особен период, наречен преходен, който представлява преход от детството към живот като възрастен индивид. Възрастта на подрастващите е психологически сложна, тъй като в нея произтичат не само физиологически, но и психологически и емоционални промени. При повечето младежи се променя първоначалното обкръжение, появяват се нови интереси, компании, променят се навиците. Именно в този период децата започват да опитват спиртни напитки, цигари, а дори и наркотици.
Често алкохолната зависимост започва през юношеската възраст и преминава и в зрелия живот, което води до необратими последствия за организма. Затова е особено важно да разберем коя е причината за употребата на спиртни напитки от подрастващия.
Психолозите препоръчват родителите да беседват с децата си на тема алкохол и да им разказват за вредата от неговата употреба и за пагубното въздействие на спиртните напитки върху умствената дейност и организма.
Също така е важно да се разбере какво представлява алкохолът в живота на подрастващите – мода или навик? Основната причина за употребата на спиртни напитки от подрастващите е обусловена от психологически фактори. Статистиката показва, че децата с много увлечения и извънучилищни дейности рядко посягат към алкохол в преходния период. И обратното – подрастващите с проблеми в обучението и които нямат интересно хоби или увлекателно извънкласно занимание по-често завързват неподходящи познанства с компании, в които започват да употребяват алкохол. Много често алкохол употребяват деца, чиито родители страдат от хроничен алкохолизъм.
Една от основните причини да се опитва алкохол е това, че употребата му е на мода. Подрастващите се опитват да пораснат по-бързо и да докажат на връстниците си своето превъзходство – затова често посягат към алкохол и цигари.
Понякога младежите решават да пробват слабоалкохолни питиета просто от любопиство. Често това се случва в компании с близки приятели или познати. Децата рядко решават да пият алкохол сами.
Нерядко като мотивация да пробват алкохол за първи път служат и постоянните реклами на алкохол по телевизията и на билбордове, както и достъпността на алкохола и ниската му цена. Това показва, че алкохолът в живота на младежите е мода, която преминава в навик.
На първо място, за да не се допусне изобщо първи опит на алкохол от подрастващите, служи личният пример – ролята на родителите, които водят здравословен начин на живот. Никакви съвети за вредата от алкохола няма да са от значение, ако дори само единият родител употребява алкохол пред децата си. Това означава и родителите да прекарват повече време с децата си, тъй като в този период юношите се чувстват самотни и изолирани, което може да доведе до нови, неподходящи запознанства и създаване на вредни навици. А ако ситуацията е вече сложна, човек трябва да се обърне към център за реабилитация при алкохолизъм. Ние категорично можем да ви помогнем.

Ако виждате, че не се справяте със ситуацията си, не губете време, обърнете се към нас на номера на горещата линия на On Life Clinic +359897762525 и ще получите подробни инструкции как правилно да се държите със зависимия.
Лечение на всички видове зависимости, лечение на алкохолизъм, лечение на наркомании в On Life Center 24/7.